De mussen van Ganshoren, een erfgoed dat bewaard moet blijven!

De gevederde fauna in Brussel is in volle omwenteling. Al bijna 30 jaar zijn we getuige van de achteruitgang van verschillende vogelsoorten die specifiek voor onze regio’s zijn. Noodzakelijk voor de biodiversiteit, hoe kunnen we die behouden? Ik zou liever zeggen “link van onze biodiversiteit”.

Volgens een rapport over de toestand van de biodiversiteit dat is opgesteld door het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), zijn we nu getuige van het zesde massale uitsterven van soorten na dat van de dinosauriërs. Verlies van habitat, verlies van voedsel, toename van vervuiling… zoveel oorzaken, soms weinig bekend, die dit fenomeen, dat zich momenteel op het Europese continent (op de planeet Aarde of het Aardsysteem) voordoet, verklaren.

Volgens verschillende gegevens die door verschillende actoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn verzameld (ngo’s, wetenschappers, openbare instellingen…), is de populatie huismussen al enkele decennia lang met bijna 93% in vrije val. Het is niet de enige, het maakt plaats voor nieuwe, vaak schadelijke, exotische soorten. Persoonlijk zou ik de invasieven niet stigmatiseren. Het is meer een habitatprobleem dan een concurrentieprobleem (en mensen klagen vooral over corvids die inheems zijn).

Na de massale verstedelijking van de laatste jaren is het verdwijnen van de braakliggende terreinen en de voor de habitat van de mussen specifieke milieus nadelig voor het behoud van de verschillende bestaande kolonies in Brussel. Inderdaad, de mus wordt gebruikt om te leven in verschillende holtes, nissen die werden gevonden in bomen of oude huizen. Nieuwe constructies die “te glad” zijn, laten de vogels niet meer toe om er te nestelen en er worden steeds meer hagen gekapt.

Het gebrek aan voedsel op de grond is belangrijk vanwege het verdwijnen van de stadskiphuizen, maar ook omdat stadsbewoners de duiven niet meer voeden. Dat zal ik niet zeggen (u stelt zich de logische inductie voor: laten we de duiven dus voeren). Het is toch niet het voedsel dat ze nodig hebben. Het is vooral een probleem van gebrek aan boerderij, terras en waterpunt. Deze observatie is nauw verbonden met de geleidelijke verdwijning van insecten, het eerste (aanvullende) voedsel van de huismus.

We hebben het geluk, in de historische kern van de gemeente Ganshoren, een van de laatste kolonies van de Brusselse mussen te hebben. Deze soort wordt “paraplu” genoemd en het beschermen ervan betekent het beschermen van andere soorten.

Voor het seizoen 2019/2020 stelt het Cultureel Centrum van Ganshoren La Villa, in samenwerking met Agenda 21, de milieudienst en de Franse culturele dienst van de gemeente Ganshoren, de C.E.B.O. en Natagora, voor om dit rijke erfgoed, dat noodzakelijk is voor de biodiversiteit van onze gemeente, te versterken en te behouden.

Het hele jaar door stellen wij u activiteiten voor rond het thema van de huismus: conferentie, decoratie van nestkastjes, natuurwandelingen, initiatie tot permacultuur… een heel programma om samen te komen en bij te dragen tot het behoud van de soort in de gemeente.

Dit project is op initiatief van Magali Cornelissen, wethouder van Agenda 21 en Sabrina Baraka, wethouder van Milieu, met de steun van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Ganshoren.

Programma :

Onze eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 24 september 2019 om 20.00 uur in de Villa. Er zal een bewustmakingsconferentie worden gehouden over de problematiek van de huismus in Brussel. Deze bijeenkomst vindt plaats in aanwezigheid van Alain Paquet van de studiedienst van Natagora.

Een natuur- en observatiewandeling is gepland voor zaterdag 19 oktober 2019 om de mussenkolonies in Ganshorno te ontmoeten en hun habitat te ontdekken. De afspraak vindt plaats voor La Villa om 9.00 uur (?) of 9.30 uur? Wat vindt de BEBO ervan?

Jong en oud, u wordt uitgenodigd om uw nestkastje te komen versieren, te personaliseren en te plaatsen op verschillende strategische plaatsen in de gemeente en bij u thuis. Rendez-vous op zaterdag 26 oktober 2019 om 15.00 uur in La Villa.

Alle voorgestelde activiteiten zijn gratis.

Als u ook ideeën hebt of de wens om bij te dragen aan het behoud van de huismus, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dienst Agenda 21: alinclau@ganshoren.brussels.

Andere activiteiten zullen het hele jaar door worden aangeboden. Aarzel niet om de tweemaandelijkse “Bruxelles culture Nord-Ouest” of de website lavillaculture.be te raadplegen.

Partagez l'info sur :